Wat is Retinitis Pigmentosa

Retinitis pigmentosa (RP) is een verzamelnaam voor een groep oogziekten waarbij de patiënt het gezichtsvermogen verliest, ook wel retinale dystrofie genoemd. RP kan volledige blindheid veroorzaken maar meestal wordt de patiënt maatschappelijk blind. Maatschappelijk blind houdt in dat u nog maar 5% van uw gezichtsvermogen over heeft en dus een behoorlijk verminderd gezichtsveld heeft. In dit stadium ziet u alleen nog de omtrek en van mensen en objecten.

Bij Retinitis Pigmentosa gaan de lichtgevoelige cellen in het netvlies stuk, dit zijn de staafjes en de kegeltjes. De staafjes bevinden zich in het buitenste deel van het netvlies en de kegeltjes in het centrale deel. Bij RP treedt er als eerste een achteruitgang op van de staafjes. Symptomen van RP starten met nachtblindheid en wazig zien, vervolgens wordt het verlies van het gezichtsvermogen groter. Eerst valt de buitenkant van het gezichtsveld weg waardoor er kokervisus ontstaat, daarna wordt het overgebleven zicht minder. Retinitis Pigmentosa is een erfelijke aandoening, vaak komt RP bij meerdere mensen in een familie voor. De symptomen van RP kunnen al op kinderleeftijd optreden maar de diagnose kan ook pas op middelbare leeftijd gesteld worden. De kans om de ziekte over te dragen op kinderen varieert van 1 tot 50 procent. U kunt hiervoor bij uw arts een erfelijkheidsonderzoek aanvragen.

 

Behandeling Retinitis Pigmentosa

Helaas is er tot op heden nog geen effectieve behandeling voor RP, ondanks onderzoek al jaren in volle gang is. Er zijn studies bezig variërend van gentherapie en stamceltherapie tot aan netvliesprotheses en oog transplantaten. Wel zijn er diverse hulpmiddelen waardoor de visuele beperking makkelijker gemaakt kan worden. Hierbij kunnen we denken aan gesproken ondertiteling, schermleessoftware en brailleleesregels. Hiermee kunt u ook op de computer gebruik maken van braille.

Mensen met RP hebben een verhoogde kans op bijkomende aandoeningen als staar en glaucoom. Bij de oogziekte glaucoom is de oogzenuw beschadigt, meestal door een verhoogde oogdruk, ook dit leidt tot het verlies van het gezichtsvermogen. Bij staar gaat men minder scherp en wazig zien en ook het contrast wordt minder. Deze aandoeningen zijn wel te behandelen en is dan ook belangrijk dat u tijdig contact opneemt met uw oogarts.

Voeding en voedingssupplementen bij Retinitis Pigmentosa

Ook bij RP is een gezonde levensstijl is heel belangrijk. Niet roken, weinig tot geen alcohol en goede voeding zijn de belangrijkste punten. Onze ogen hebben voedingsstoffen nodig om gezond te blijven. De meest belangrijke voedingsstoffen zijn: Antioxidanten, Alfaliponzuur, Omega 3 vetzuren, Vitamine A, C en zink. Luteïne en Zeaxantine zijn ook heel belangrijk, deze twee antioxidanten zijn terug te vinden in het netvlies van het oog.  De mens is niet in staat deze stoffen zelf aan te maken en het is dus belangrijk dat deze met voeding of supplementen aangevuld wordt. Voeding met deze nutriënten is dus heel belangrijk, ook kunt u deze voedingsstoffen binnenkrijgen door u dagelijkse voeding aan te vullen met voedingssupplementen.

Overleg wel altijd met uw arts voordat u supplementen gaat nemen samen met medicatie.

Zie onze homepage voor meer informatie over onze supplementen.

 

Bestel nu!

Toepassing voor volwassenen

Retinacomplex® wordt geleverd in een verpakking van 120 capsules. Deze hoeveelheid is toereikend voor 30 dagen.  Twee capsules in de ochtend en twee capsules in de avond na de maaltijd. Onderstaand de tabel met de prijzen voor Nederland. De prijzen zijn inclusief verzendkosten en BTW.

AANTAL: PRIJS: TOTALE KORTING:
1 doosje €35,95 Geen korting
2 doosjes €69,90 €2,-
3 doosjes €103,85 €4,-
4 doosjes €135,80 €8,-
5 doosjes €167,75 €12,-
6 doosjes (aanbevolen) €195,70 €20,-
AANTAL: PRIJS: TOTALE KORTING:
1 doosje Per stuk $47,95 Geen korting
2 doosjes $93,90 $2,-
3 doosjes $139,85 $4,-
4 doosjes $183,80 $8,-
5 doosjes $227,75 $12,-
6 doosjes (aanbevolen) $239,75 1 doosje gratis!

42.91

35.95 incl. 9% btw

35.95